Миналата година Австрия е заявила по Дъблинското споразумение у нас да бъдат

...
Миналата година Австрия е заявила по Дъблинското споразумение у нас да бъдат
Коментари Харесай

Зам.-министър Дундакова за Шенген: Австрия е заявила връщането на 163 мигранти, но у нас са дошли 113

Миналата година Австрия е декларирала по Дъблинското споразумение у нас да бъдат върнати 183-ма мигранти. В страната ни обаче са пристигнали единствено 113.
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 1434
Според Дъблинското съглашение ние би трябвало да приемем назад мигрантите, които са регистрирани по системата „ Евродак “ у нас, от всички страни в Европейския съюз. В съглашението обаче в никакъв случай не са споменавани числа.

„ Към предходната година декларираните от страна на Австрия бройки са 183. Де факто в границите на година са върнати единствено 113. Те не могат да бъдат хванати там, качени в едни рейсове и върнати без процедури “, безапелационна е зам.-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова пред БТВ.

Тя изяснява, че ние не сме спирали приемането на върнатите у нас мигранти. Обикновено разликата в цифрите идва от обстоятелството, че част от мигрантите може към този момент да не са в Австрия, а да са минали в друга страна. Статистиката демонстрира, че това се случва постоянно.

„ Няма нови условия, това е доста значимо да се разбере. Няма никакви нови условия. Австрия желае потвърждаване на това, че България ще продължи да извършва уговорките си. Аз не виждам по какъв начин да се интерпретира по различен метод протичащото се, с изключение на с политически акцент “, споделя още тя.

Контрапродуктивно е да се приема, че влизането ни в Шенген по въздух и вода е стъпка обратно, още повече че става дума за процеси, които текат от 12 години.

„ Продължавам да мисля, че това е победа, която се реализира в една много враждебна политическа среда все още, както и в среда на взрив на дезинформацията “, безапелационна е Ивелина Дундакова.

„ Австрия желае от нас да поемем ангажимент за продължение на взаимните старания и за търсене на дата в границите на 2024 година Аз имам вяра, че политическата настройка – както в Австрия, по този начин и след европейските избори, които предстоят, ще бъде такава, че да можем ние да завършваме този развой и да сме част от тази общественост – Шенгенската общественост. Вярвам в това “, безапелационна е още тя.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР